“Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti”

Prve subote u srpnju Županja je u znaku žetve. Posjetite li u to vrijeme ovaj grad na obali Save osjetit ćete bogatstvo slavonske tradicije i duboko poštovanje ovdašnjih stanovnika prema plodnoj ravnici koja ih je othranila. Osim najvažnijeg posla u polju, žetva je za Slavonce stoljećima bila simbol blagostanja uz druženje, pjesmu i bogata jela. Iako su kosce u polju danas zamijenili strojevi, a Županja živi suvremenim životom, manifestacija “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlost”“, oživjela je ljepotu starinskih običaja.

plakat žetva-2016-768x1096.jpeg

Uživat ćete u vrhunskim delicijama i jedinstvenom pogledu na polje u kojem se uz pjesmu kosi, potom se žito skuplja srpovima, vezuje u snopove, slaže u zaprežna kola i vozi na vršidbu na guvno. Tamo se zrno odvaja od košuljice i pljevete te puni u vreće. Radovi u Slavoniji uvijek završavaju kako su i započeli, uz pjesmu, druženje i obilati ručak, a ovog puta servira se guščji paprikaš, tradicionalno žetveno jelo i ukusni slavonski kolači.

Objed u-polju-1024x768.jpeg
ŽETVA%204

I sami posjetitelji mogu zasukati rukave i okušati se u žetvenim poslovima, voziti se zaprežnim kolima, zapjevati uz zvuke tamburice ili zaigrati u žetvenom kolu, razgledati starinske strojeve, degustirati bogatu slavonsku gastro ponudu i nezaboravnu šljivovicu, sudjelovati u igrama poput gađanja tikvica i bacanja potkova, razgledati sajam s mnoštvom izlagača slavonskih suvenira, rukotvorina, te uživati u prikazu starih zanata… Stariji će se prisjetiti svoga djetinjstva i mladosti u Ravnici, a mlade generacije će saznati kako su njihovi preci s puno truda i teškim radom svojim obiteljima ali i cijeloj zemlji osiguravali kruh naš svagdašnji.

ŽETVA%208
ŽETVA

Turistička zajednica

Veliki kraj 66, 32270 Županja
Phone: +385 (0)32 830 299
Fax: +385 (0)32 832 711
E-Mail: tz-zupanja@vk.t-com.hr
Web: http://www.tz-zupanja.hr/

tzzupanjatznijemcitzvukovartziloktzvinkovcisrijemslavonija footer