O gradu

Grad Županja nalazi se u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Slavoniji na istoku Hrvatske. Županja se na 88,94 kvadratna kilometra prostire pored rijeke Save i sjedište je Županjske Posavine kao mikroregije. Nalazi se na 80 m nadmorske visine. Zemljopisne koordinate: 45°07′ N i 18°70′ E.

Stjecajem povijesnih okolnosti Županja je od davnina pa do današnjih dana gotovo uvijek imala ulogu pograničnog mjesta. Takav položaj uvelike je utjecao na njezin razvitak, ali i na nastanak specifičnih šokačkih i graničarskih običaja. Čvorište je glavnih cestovnih prometnih pravaca u smjeru zapad-istok i sjever-jug. Pored Županje s jedne strane prolazi autocesta (A3) koja povezuje Europu i Bliski Istok, a s druge strane nalazi se cestovni most koji je ujedno i međunarodni granični prijelaz prema Bosni i Hercegovini.

zupanja

Udaljenost Županje od : Zagreba (Hrvatska) : 250km, Beograda (Srbija) : 150km, Budimpešte (Mađarska) : 360km, Ljubljane (Slovenija) : 400km, Sofije (Bugarska) : 540km, Beča (Austrija) : 570km, Skopja (Makedonija) : 590km, Munchena (Njemačka): 800km, Praga (Češka): 850km, Milana (Italija) : 880km.

Najbliže zračne luke:
Zračna luka Osijek udaljena je 45 km od Županje.
Aerodrom Nikola Tesla (u blizini Surčina, 18 kilometara zapadno od Beograda, Srbija) udaljen je 138 km od Županje.
Međunarodna zračna luka Zagreb udaljena je 250 km od Županje.

KRATKA POVIJEST ŽUPANJE

Područje Županje čovjek je trajno nastanio već u prapovijesnom razdoblju. Prva zajednička naselja nastala su u neolitu, i to na povišenim gredama uz brojne manje vodotoke. Ti prvi »Županjci« koji su stanovali u zemunicama pripadali su nositeljima starčevačke kulture, koji su ovamo doselili iz južne Vojvodine. Iako su arheološki nalazi iz tog, a i iz kasnijih vremena malobrojni, nema sumnje da je čovjek od tada stalno prisutan na tlu današnje Županje. Najstariji pisani spomen imena Županje (Zapanablacia – Županje Blato) nalazi se na Lazarusovom zemljovidu Ugarskog kraljevstva objavljenom 1528. godine u Ingolstadtu. U Županjem Blatu Osmanlije su 1536. godine na mjestu gdje Županja i danas izlazi na Savu postavili manji vojni punkt sa skelom za protok robe i lokalnog stanovništva s obje strane Save. Nakon poraza osmanlijske vojske 1683. godine kod Beča, u jesen 1687. godine vojska se upravo skelom u Županji pred naletom austrijske carske vojske prebacila u Bosnu. Sve do razvojačenja granice Županje Blato bilo je sjedište 11. satnije (kumpanije) u sastavu 7. brodske pješačke pukovnije. I domaće županjsko stanovništvo bilo je uklopljeno u graničarski sustav u kojem su svi muškarci od 16. do 60. godine života bili podvrgnuti strogim pravilima vojne službe. Radi čuvanja granice uzduž Save izgrađeni su čardaci na drvenim stupovima. Franjevci su 1717. godine u Županjem Blatu utemeljili rimokatoličku župu te započeli izgradnju crkvu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja.

Od 1761. godine nove se kuće grade planski, u redovima. Prvi nasip na Savi podignut je 1764. godine. Tijekom 18. stoljeća Županje Blato se postupno formiralo kao sve važnije graničarsko mjesto, no porast broja stanovništva zaustavljen je 1781. godine, kada je prostor Županje posljednji put poharala kuga. Godine 1800. sagrađena je nova zidana župna crkva. Godine 1861. u gradu je osnovana Narodna čitaonica i knjižnica – prva u slavonskom dijelu Vojne Krajine. Bilo je to vrijeme slabljenja vojno-upravne stege, koje je kulminiralo potpunim razvojačenjem 8. kolovoza 1873., da bi županjsko područje 1881. godine bilo konačno priključeno Banskoj Hrvatskoj. Iako na području Županjske posavine nisu vođene ratne operacije, i Županju je teško pogodio Prvi svjetski rat. U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca (od 1929. Kraljevina Jugoslavija), Županja je ušla kao sjedište županjskog kotara koji je obuhvaćao Županju i 13 sela. Županja je i za vrijeme Drugog svjetskog rata bila uglavnom pošteđena ratnih operacija. U prvim poslijeratnim godinama provodila se nacionalizacija, nasilna kolektivizacija, a stanovništvo primoravalo na odricanje od svog vlasništva te ulazak u nove seljačke zadruge, čime su mnogi ostajali bez ikakve imovine i osnovnih sredstava za obradu zemlje. Od 1963. godine Županja je i službeno dobila status grada. Nositelj društvenih i kulturnih događanja u poslijeratnoj Županji bilo je Narodno sveučilište.

2021011411531900099639.jpeg

Od 1953. godine u gradu djeluje zavičajni muzej, a na prostoru bivše tvornice bačvi 1959. godine uređuje se gradski park. Godine 1964. osniva se Ogranak Matice hrvatske, a 1969. godine počinje s emitiranjem Radio Županja. U šezdesetim godinama počinje još intenzivnija urbanizacija Županje i izgradnja cestovne infrastrukture. Županja je u devedesetim godinama teško krvarila i ušla u hrvatsku ratnu povijest kao grad s najdužim neprekinutim trajanjem opće opasnosti – uzbuna je trajala tri i pol godine. Ipak, Županjci su se uspjeli prilagoditi ratnim opasnostima, te su sve gradske vitalne funkcije, uključujući i gospodarstvo, uspjele kontinuirano djelovati i opstati unatoč razornim napadima. Administrativnim preustrojem Hrvatske 29. prosinca 1992. godine Županja je stekla status grada.

Gospodarski razvoj

Od 1781. godine, za potrebe prodaje soli, u Županji je bio raštel, te solarski i tridesetnički ured (carinarnica), skladište za pohranu žita, a tu su se priređivali i redoviti tjedni sajmovi na koje je Županja, pored Vinkovaca, kao središnjeg trgovišta pukovnije, imala povlašteno pravo. Središte Županje tada se doslovce nalazilo uz Savsku obalu, uz koju se u svako doba mogao čuti rad mlinskih vodenica na Savi.

Intenzivniji gospodarski razvoj počinje 80- ih godina 19. stoljeća kada su engleski kapitalisti izgradili tvornicu tanina – prvu i najveću te vrste u Slavoniji – a potom i tvornicu bačvi. Proizvedeni tanin u bačvama bi se lađama prevozio do Siska, a od tamo pak željeznicom do Rijeke, a zatim se brodom izvozio u Englesku.

Kasnije dolazi do unapređenja bankarstva, trgovine i obrta, a potom i do ubrzane industrijalizacije – izgradnja dvije velike tvornice – Sladorane i Mljekare. Tvornica Mliječnog praška bila je najveći pogon za proizvodnju mlijeka u prahu na području jugoistočne Europe. Razvila se i tvornica za preradu, promet i skladištenje žitarica, industrija za preradu mesa; pogoni za proizvodnju alkoholnih i bezalkoholnih, tvornica stočne hrane; tekstilna industrija, drvno prerađivačka industrija, a od 1984. godine i metalna industrija. Tada je puštena u pogon tvornica poljoprivrednih strojeva, u kojoj su se između ostalog proizvodili i vrlo cijenjeni domaći kombajni.

Za gospodarstvo i razvoj grada od naročitog je značenja bila izgradnja cestovne infrastrukture, te otvaranje domaće Županjske banke. Osnovana je 1955. godine, slovila je čak za jednu od 10-ak najjačih hrvatskih banaka, te je kao takva bila okosnica gospodarstva i spas od privatizacijskog privrednog kolapsa. Iznenadna propast Županjske banke imala je katastrofalne posljedice za gospodarstvo grada i cijele županjske Posavine. Glavni subjekti županjskog gospodarstva danas je tvornica šećera Sladorana i tvornica poljoprivrednih strojeva Same Deutz-Fahr. Na području Županje prije nekoliko godina pokrenuta je i proizvodnja malih zrakoplova, koji su u potpunosti rezultat inovacije i konstrukcije domaćih ljudi, cjelokupna proizvodnja se plasira na inozemna tržišta.

Važne žile kucavice ovog područja su autocesta A3 Zagreb – Lipovac, magistralne prometnice od graničnog prijelaza prema Vinkovcima i Vukovaru te prema Đakovu i Osijeku. Velike gospodarske mogućnosti leže i u prirodnim bogatstvima spačvanskih šuma, te u plodnim poljoprivrednim površinama, ali su te mogućnosti zasada vrlo skromno koriste. Grad i dalje nastavlja stvarati preduvjete za razvoj gospodarstva, prvenstveno izgradnjom komunalne infrastrukture.

Županja – kolijevka nogometa i tenisa u Hrvatskoj

U Županju 1880. godine dolaze devetorica engleskih industrijalaca, kako bi započeli izgradnju tvornice hrastovog ekstrakta tanina koji je služio za štavljenje kože.
Smještaj Županje uz Savu koja je osiguravala vodu za rad tvornice i transport gotovih proizvoda, velike količine potrebne sirovine i jeftina radna snaga ponukali su engleske poduzetnike da upravo ovdje podignu, za one vrijeme, tako velik i moderan pogon. Kroz kirijanje (izvlačenje ogromnih hrastovih trupaca iz šume) u Tvornici tanina (i bačava koja je također izgrađena 1885.) bilo je 245 zaposlenih i to većinom domaćih ljudi.

stara lopta.jpeg

Tvornica je bila vlasništvo tvrtke The Quak Extract Comp. Lmta iz Londona. Tvornica je radila s najvećom parnom snagom, koju je proizvodilo 7 velikih parnih kotlova, koji su radili dan i noć, te proizvodili tanin koji se upotrebljava po cijelom svijetu za štavljenje kože i medicinske svrhe. Koliko je ova tvornica za svoga postojanja (od 1883.) značila u gospodarskom pogledu, najbolje dokazuju statistike o prodaji hrastovih šuma.

Tvornica je ležala uz obalu rijeke Save i uređena upravo veličanstveno, bogato, raskošno. U prostorijama u kojima su bili smješteni strojevi i tehničko oruđe, nalazili su se svi najnoviji i najbolji sustavi na tehničkom i strojarskom polju. Tvornicom je upravljao g. Hepburn – Englez – za dva engleska mjernika, koji su neprestano dan i noć po jedan u tvornici, pratili djelovanje strojeva i nadzirali radnike. Radnici su se izmjenjivali svakih 12 sati – noću se sve prostorije u i izvan tvornice bile rasvijetljene električnim svjetlom. Nakon posljednje velike sječe starih hrastika u ovom području ( u šumi Zapadna kusara 1926./1927.), ponestalo je sirovine i Tvornica je mogla koristiti svega polovicu svojih kapaciteta. To se naravno pokazalo nerentabilnim i nakon skoro 50 godina županjska Tvornica tanina je morala obustaviti proizvodnju taninskog ekstrakta.

Pridošli Englezi mudro su koristili svoje slobodno vrijeme i neobično obučeni za Županjce (u nekim čudnim cipelama, hlačama pomalo nalik dugim gaćama i košuljama srezanih rukava), trčali su na sve strane za malom, okruglom zbijenom kožom (loptom). Kada bi je sustigli nogom bi ju udarili da se otkotrlja što dalje od njih, a onda bi odmah što brže trčali da ponovno dođu do nje. Pri tome su se gurali, rušili, galamili i smijali, baš poput djece. Vrlo brzo su se i Županjci počeli igrati na sličan način, a Englezi su ih prihvatili i podučili pravilima svoje igre. Sve u svemu, igra je brzo postala toliko popularna da je mladićima sudjelovanje u igri postalo važnije i od mjesečne plaće. Jedva bi čekali da u predvečerje curama – mladim snašama, pod penđerom (prozorom), pripovijedaju o tim svojim zgodama.

Tako je 1880. godine rođen nogomet u Hrvatskoj – u Županji, a mala okrugla »koža« kojom su se igrali gospoda Englezi i domaći Županjci sačuvana je do danas. Tek petnaest godina kasnije, 1895. godine, u Zagrebu je odigrana prva javna nogometna utakmica, a 1896. godine u Zagrebu su prevedena i objavljena »Pravila nogometa«. U Županji je 1920. godine osnovan Nogometni klub Graničar, a lopta danas s centra spomen Stadiona prve nogometne lopte ponovno kreće gotovo s istog mjesta s kojega su nekoć Englezi igrali nogomet u zajedništvu s našim momcima. 

Spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj

Nekad nepoznata igra danas je najvažnija sporedna stvar na svijetu. U spomen na prvu nogometnu loptu glavni županjski gradski trg ponovno krasi spomenik u sjećanje na prve početke nogometa upravo u Županji.

1979. godine u staroj graničarskoj kući u Županji pronađeni su ostaci prve nogometne lopte koju su Englezi donijeli u Županju i poklonili ovome gradu na Savi.

1980. godine, prilikom obilježavanja stote obljetnice igranja nogometa u Županji na gradskom trgu podignut je prvi Spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj. No, djelo akademskog kipara Ivana Hermana uništeno je u ratu i potom je uklonjeno.

Od 08. prosinca 2015. godine novi spomenik prvoj nogometnoj lopti krasi isti Trg. Spomenik je djelo akademskog kipara Krešimira Roda, izgrađen je u obliku slova „Z“ koje se, zajedno s loptom postavljenom na vrhu, može iščitati kao slovo „Ž“ – početno slovo Županje, prvog grada u kojem se u Hrvatskoj zaigrao nogomet.

PRVA%20NOGOMETNA%20LOPTA

Turistička zajednica

Veliki kraj 66, 32270 Županja
Phone: +385 (0)32 830 299
Fax: +385 (0)32 832 711
E-Mail: tz-zupanja@vk.t-com.hr
Web: http://www.tz-zupanja.hr/

tzzupanjatznijemcitzvukovartziloktzvinkovcisrijemslavonija footer