ŠOKAČKO SIJELO

Šokačko sijelo je najstarija i najveća manifestacija tradicijske kulture Županjskog kraja. Već 49. godina kroz vješto izvježbane koreografije, u brojnim nastupima kulturno – umjetničkih društava prikazuju se običaji, pjesme i plesovi, ali i životna svakodnevica stanovnika ovoga kraja, danas i nekada. Izlazi tada na vidjelo sva raskoš, bogatstvo i ljepota izvornih slavonskih nošnji, kulturne baštine, folklora, narodnog stvaralaštva te bogatstva Šokadije. Manifestaciju obilježavaju brojne priredbe i nastupi, kazališne predstave i izložbe, večeri folklora i poezije, te izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji „Šokački cvit“ a sve u iščekivanju mimohoda konjanika i u svečano ruho urešenih konjskih zaprega, te velike i vesele pokladne povorke ulicama grada. Tradicijski uređene kočije i konji, u narodne nošnje odjeveni kočijaši i njihova pratnja – uvijek su velika atrakcija za sve dobrodošle goste. „Šokačko sijelo“ uvijek završava utorkom „Seljačkom zabavom“ pred korizmenu čistu srijedu ili Pepelnicu, te na taj način označava početak korizme.

prvo šokačko-sijelo-768x559.jpeg

PRVO ŠOKAČKO SIJELO organizirano je 24. veljače 1968. g.

Tada su u dvorani kina “Kristal” u Županji nastupili KUD-ovi iz Babine Grede, Bošnjaka, Štitara i Županje. Program je tijekom idućih nekoliko godina obogaćivan te se od jednog dana trajanja Sijela išlo na tri, pet, deset, da bi se već 1975. godine u 22 dana Sijela održalo 18 raznih kulturno-zabavnih manifestacija. Namjera utemeljitelja “Šokačkog sijela” bila je građanima pružiti raznolike kulturne sadržaje. Program nije bio statičan, stalno se nadopunjavao i osmišljavao, kako novim sadržajima tako i novim dometima u kvaliteti viđenih i izvedenih programa. Sve je to dalo jedan stvaralački zamah ovoj manifestaciji i njenim sudionicima. 

20160131_121946.jpeg

Uz pokladne običaje, ova je manifestacija uvijek sadržavala i prezentaciju nekih drugih izvornih folklornih sadržaja, primjerice običaje kroz godinu i običaje koji prate čovjekov život. Na drugom Šokačkom sijelu 1969. godine po prvi put se birala najoriginalnija i najljepša muška i ženska narodna nošnja i ljepotica “Šokačkog sijela”. Na izborima je bilo nošnji starih i preko sto godina te prekrasnih djevojaka koje su privlačile pažnju svojom ljepotom i bogatom narodnom nošnjom. Uz ljepotu djevojke ocjenjivala se starost i očuvanost nošnje, kao i umijeće nošenja tog starog ruha izrađenog od svile, i urešenog šlingom, zlatovezom i raspletom. Skladnost nošnje, stasa, hoda i ljupkosti, način češljanja, ukrasa na glavi, rukama i vratu, te izbor čarapa i obuće također su važni elementi ocjenjivanja. Do sada se na izboru natjecalo više od tisuću djevojaka koje su pokazale dio svoje obiteljske povijesti i naše bogate kulturne baštine. Na trećem po redu Sijelu organizira se “Frolina večer” ili “Večer frole traktoriste“, koju je dugi niz godina organizirao i osmišljavao prof. Ivan Herman, poznati humorist, akademski slikar i pučki pisac.

Od sedamdesetih godina sadržaji Sijela upotpunjuju se i s različitim etnografskim, likovnim pa i gospodarskim izložbama, savjetovanjima, okruglim stolovima i promocijama knjiga. Od 1987. godine u program “Šokačkog sijela” ulazi “Večer uz tamburu“, prva takve vrste u Hrvatskoj. Županja kao kolijevka sviranja na tamburi na taj način dobiva priredbu na kojoj nastupaju poznati tamburaški sastavi ali i mali, školski sastavi, kao dokaz budućnosti sviranja tambure, te veliki tamburaški orkestri. Nakon osnivanja Konjogojske udruge Stari Graničari (1993.) “Pokladno jahanje” također postaje dio programa “Šokačkog sijela” u kojem sudjeluju jahači koji jašući uz pjesmu i pokladno raspoloženje ulicama grada Županje najavljuju početak Šokačkog sijela. Seljačka zabava, danas nezaobiilazni dio programa “Šokačkog sijela”, se u pokladno vrijeme održavala još početkom 20. stoljeća u prvom županjskom hotelu Weinberger. Njezina osobitost je u tome što se sve do današnjeg vremena zadržalo pravilo da se na zabavu dolazi u raznim vidovima tradicijske odjeće, organizira se natjecanje u krunjenju kukuruza i slično. 

Turistička zajednica

Veliki kraj 66, 32270 Županja
Phone: +385 (0)32 830 299
Fax: +385 (0)32 832 711
E-Mail: tz-zupanja@vk.t-com.hr
Web: http://www.tz-zupanja.hr/

tzzupanjatznijemcitzvukovartziloktzvinkovcisrijemslavonija footer